Je eigen zonnepanelen, op een ander dak

Woon je in Etten-Leur? En wil je graag zonnepanelen, maar heb je geen eigen of geschikt dak? Dan hebben we goed nieuws! Jij koopt je eigen zonnepanelen en wij plaatsen ze op het dak van de Rabobank op de Bredaseweg. Zo profiteer je direct van een besparing op je energiekosten.

De Rabobank stimuleert graag duurzame initiatieven. Zo zijn we samen duurzaam sterker. ZonneHub sluit daar op aan. Jij koopt de zonnepanelen en wij regelen alles voor je, van installatie tot onderhoud. Zo heb je wel de zon, niet de lasten.

 • Locatie: Rabobank West-Brabant Noord, Bredaseweg 170, 4872 LA, Etten-Leur
 • Voor inwoners van postcodes: 4839, 4841, 4871, 4872, 4873, 4874 en 4875.
 • 15 jaar lang belastingvrij opwekken

Reserveer nu

Direct besparen op je energierekening

Op deze ZonneHub bespaar je per zonnepaneel € 29 per jaar

 • Prijs per zonnepaneel is € 294,-
 • Verwacht rendement 5,8%
 • Terugverdientijd rond 10,3 jaar


Met je zonnepanelen op de ZonneHub bespaar je direct op je energierekening. En Eneco levert je graag voor minimaal 1 jaar stroom en gas. Ook hiervoor hoef je niets te doen want Eneco regelt alles. De geschatte berekening is op basis van een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele leveringstarieven bij Eneco.

Direct besparen met ZonneHub

Veelgestelde vragen

 • Wat gebeurt er na mijn inschrijving?

  1) Telefonische check door de klantenservice
  Na je reservering neemt onze klantenservice telefonisch contact met je op. Hij of zij beantwoordt je eventuele vragen en checkt met jou de voorwaarden die van belang zijn om maximaal te kunnen profiteren van de besparing op je energierekening:

  • Je wekt niet meer op dan je eigen verbruik. Je ontvangt alleen belastingkorting op je opgewekte energie tot aan je eigen verbruik. Daarom adviseren wij je om maximaal 85% van je verbruik in zonnepanelen te kopen.
  • Je bent of wordt (stroom-)klant van Eneco en geniet van alle voordelen voor minimaal 1 jaar. Dit is een voorwaarde om jouw opwek en belastingvoordeel direct en juist te kunnen verrekenen op je energierekening.
  • Je bent woonachtig in één van de aangegeven postcodes. Het betreft een belastingkorting vanuit de overheid op lokale en collectieve opgewekte energie. Om het lokale karakter te waarborgen, moeten dak en deelnemers zich binnen een bepaalde ‘postcoderoos’ bevinden.

  2) Betaling en akkoord met voorwaarden
  Na een positief gesprek ontvang je een email met de mogelijkheid tot betaling. Met deze betaling ga je akkoord met de voorwaarden in het InformatieDocument. Onderdeel hiervan is dat je lid wordt van de ZonneHub coöperatie; dit is een door de overheid opgelegde voorwaarde om in aanmerking te komen voor de belastingvrijstelling bij collectieve zon-opwek. Je hoeft hier verder niets voor te doen.

  3) ZonneHub vol?
  Zodra alle zonnepanelen zijn verkocht, wordt er opdracht tot installatie gegeven. Deze periode tot start van de opwek duurt doorgaans ca. 2 maanden. Vanaf het moment van opwekken profiteer je direct van een verlaging op je energierekening.

  Mocht het project niet vol raken, ontvang je hiervan bericht en ontvang je je betaling retour. Ook een eventuele toekomstige overstap naar Eneco voor stroom, wordt dan geannuleerd.

  Uiteraard kun je zelf een handje helpen om deze ZonneHub vol te krijgen door mensen in je omgeving voor dit project te enthousiasmeren.

 • Wat zijn de (financiële) voordelen van ZonneHub ?

  Met ZonneHub kunnen ook mensen zonder geschikt of eigen dak hun eigen zonne-energie opwekken. En dat is natuurlijk goed voor het milieu én je portemonnee.

  Bovendien heb je nergens omkijken naar, want Eneco regelt alles. Van dak tot installatie, van onderhoud tot verrekening op je energierekening.

  Wat levert het je op?

  • Je betaalt 15 jaar lang geen energiebelasting over de stroom die je met deze panelen opwekt. De overheid garandeert deze vrijstelling, in tegenstelling tot opwekken op je eigen dak.
  • Je hebt een directe besparing van ongeveer € 29 per paneel op je energierekening, doordat je zowel geen elektriciteitskosten als belastingen betaalt.
  • Je verwachte rendement is ca. 5,8%, je verwachte terugverdientijd is rond de 10,3 jaar.

  Wat kost het?

  • Een zonnepaneel kost € 294. Je bent geen BTW verschuldigd over dit bedrag. Hierin zijn tevens alle gezamenlijke kosten voor de installatie, de aansluiting en de omvormer meegenomen en is rekening gehouden met de fabrieksgaranties. We bieden geen opwek garantie.
  • Je betaalt een lage maandelijkse contributie voor de beheerkosten van de zonnepanelen van € 1,04. Deze contributie kan jaarlijks worden geïndexeerd, als onderstaande beheerkosten stijgen. In deze contributie zit opgenomen:
   • Jaarlijkse schoonmaak en onderhoud
   • Verzekering tegen € 0,84.
   • Reservering van een nieuwe omvormer (deze moet binnen 12 jaar vervangen worden)
   • Administratie kosten van de ‘ZonneHub-coöperatie’.

  In alle berekeningen zijn zowel de eenmalige aanschafkosten als de verwachte maandelijkse contributie meegenomen.

  Veel mensen geven aan dat de verwachte terugverdientijd op een eigen dak inmiddels rond de 7 jaar ligt. Door de gedaalde elektriciteitsprijzen en lagere energiebelasting ligt deze echter ook op eigen dak weer rond de 10 jaar. In die zin is ZonneHub marktconform.

 • Moet ik stroomklant worden bij Eneco?

  Ja, om te profiteren van de voordelen van ZonneHub moet je in eerste instantie stroomklant worden bij Eneco Consumenten B.V. Wij verrekenen dan de opgewekte stroom inclusief belastingvrijstelling met je energierekening. Uiteraard kun je tegen de gebruikelijke voorwaarden overstappen naar een andere stroomleverancier. Dan krijg je nog wel de uitkering van je opgewekte energie, maar moet je nieuwe energieleverancier de vrijstelling van energiebelasting voor je verrekenen, anders loop je deze mis. Het is goed te weten dat niet alle energieleveranciers dit doen. In dat geval loop je het grootste deel van je terugverdienpost mis.

  Je hoeft dus niet voor de gehele periode dat je zonnestroom opwekt, stroomklant te blijven van Eneco.

 • Wat gebeurt er als ik ga verhuizen?

  Je ontvangt gedurende 15 jaar een vrijstelling op je energiebelasting. Dit bepaalt het financiële voordeel van zonnepanelen. Zolang je verhuist naar een van de postcodes die in aanmerking komt voor dit project is er niets aan de hand. Je blijft dan profiteren van deze belastingkorting.

  Verhuis je binnen deze 15 jaar naar een huis buiten deze ‘postcoderoos’, vervalt je recht op vrijstelling van energiebelasting. We adviseren je om je panelen dan te verkopen. Uiteraard moet je wel rekening houden met een ‘afschrijving’, de waarde van je paneel daalt naar mate het paneel ouder wordt en je jaarlijks van een financieel voordeel hebt genoten.

  Geef je verhuizing tijdig door via zonnehub@eneco.com en wij helpen je bij het vinden van nieuwe kopers. Dit kan zowel aan bestaande deelnemers die er toch extra panelen bij willen kopen, als aan nieuwe deelnemers. Indien er geen geïnteresseerden zijn, koopt ZonneHub de panelen terug. ZonneHub zelf kan echter geen gebruik maken van het belastingvoordeel, dus deze waarde zal een stuk lager liggen dan dat je het verkoopt aan een andere deelnemer.

  In het InformatieDocument vind je de uitleg hoeveel je panelen na hoeveel jaar nog waard zijn, en wat de waarde zou zijn indien je deze doorverkoopt aan een deelnemer of terug verkoopt aan ZonneHub.

 • Wat gebeurt er aan het einde van de looptijd met de panelen?

  Realiseer je sowieso dat je financiële voordeel in de eerste 15 jaar het grootst is, in die periode hoef je namelijk geen energiebelasting te betalen. Dit is circa tweederde van je stroomkosten. Daarna heb je nog het voordeel van je opgewekte zonne-energie.

  Met de Rabobank als dakeigenaar hebben we afgesproken dat hij de zonnepanelen na 15 jaar voor een gereduceerd tarief (EUR 4.420) mag overnemen voor opwek voor eigen verbruik. Dit wordt vooraf betaald. Hierdoor betaal jij nu direct een lagere prijs per paneel en is je rendement en terugverdientijd gunstiger geworden.

  Een voordeel voor de deelnemers is dat er zodoende geen verwijderingskosten van de zonnepanelen hoeven worden betaald. Bovendien zijn er na 15 jaar waarschijnlijk weer nieuwe technische ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen, en wil je graag weer op een nieuw project instappen.

Staat je vraag er niet tussen?

zonnehub@eneco.com

010-8906945

Bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 18.00 uur.