Zelf opwekken, op het dak van de Gemeenteschuur

Woon je in Goedereede, Ouddorp, Stellendam, Melissant of Dirksland? Wek samen met dorps- of stadsgenoten je eigen zonnestroom op, via het dak van de Gemeenteschuur aan de Provincialeweg.

Zo verlaag je niet alleen de kosten voor je energieverbruik maar kunnen we de toekomst van het klimaat ook weer zonniger inzien.

reserveer nu

Wel de lusten,
niet de lasten van zonnepanelen

 • Wek je zonnestroom op via het dak van de Gemeenteschuur in Goedereede
 • Van installatie tot onderhoud en verzekering: alles wordt geregeld
 • Iedereen met postcode 3247, 3248, 3251 t/m 3253 kan meedoen
 • Wat je opwekt, trekken we af van je energierekening
 • Er is plek voor een installatie van 256 panelen, de paneelprijs is 268 euro.
 • Momenteel zijn 250 panelen definitief gereserveerd.

reserveer nu

Goereeër Gert-Jan van Veen
maakt het waar

 

Initiatiefnemer Gert-Jan van Veen wil graag zijn eigen groene energie op wekken door middel van zonnepanelen. Doordat zijn huis midden in Goedereede staat en is aangemerkt als gemeentelijk beschermd stadsgezicht, bleek dit niet toegestaan op zijn eigen dak. Hij liet het hier niet bij zitten en vond de Gemeente Goeree-Overflakkee bereid het dak van de gemeenteschuur beschikbaar te stellen voor zonnepanelen. Vervolgens zocht hij de samenwerking met Eneco ZonneHub en met de lokale energie coöperatie Deltawind. Het dak van de gemeenteschuur aan de Provincialeweg in Goedereede bleek geschikt voor maar liefst 256 panelen.  Gert-Jan is al druk bezig zijn buren en vrienden te enthousiasmeren, zodat hij samen met andere eilandbewoners snel zijn eigen zonne-energie kan gaan opwekken.

Goed voor het milieu én je portemonnee

Je wekt 20 jaar lang je eigen schone energie op en ontvangt 15 jaar lang belastingkorting op je afname van energie.

 • Je energierekening daalt hierdoor met ongeveer
  € 31 per paneel, per jaar
 • Een paneel kost € 268 en wekt ongeveer
  217 kWh per jaar op,
 • De verwachte terugverdientijd is 8,9 jaar,
  het rendement ongeveer 7,2%
 • Je hebt inzicht in hoeveel schone zonnestroom je opwekt
 • Je doet al mee vanaf één paneel, tot maximaal 85% van je (verwachte) verbruik.

Ja, ik wil zelf mijn stroom opwekken via de ZonneHub in Goedereede

 

Handig om te weten

 • Met deze inschrijving bevestig je interesse te hebben in zonnepanelen op deze ZonneHub. Dit verplicht je tot niets.
 • Na je inschrijving ontvang je binnen twee werkdagen een offerte met aanvullende informatie en met een verzoek tot akkoord op deelname.
 • Deelname wordt bepaald op basis van volgorde van ontvangst van akkoord.
 • Meer informatie over dit project vind je in de Veelgestelde vragen en in het InformatieDocument van deze ZonneHub.
 • Heb je vragen?  Wil je advies over het aantal panelen?  Bel ons gerust op 010-8906945 (op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur)

Veelgestelde vragen

 • Wat gebeurt er na mijn inschrijving?

   

  • Na je inschrijving ontvang je binnen een paar minuten een bevestigingsmail. Daarin vind je ook het InformatieDocument met aanvullende informatie over deze ZonneHub.
  • Binnen twee werkdagen ontvang je een offerte met een formulier ter akkoordverklaring van je deelname. Je betaalt jouw inleg zodra alle panelen vergeven zijn en het project definitief doorgaat.
  • Nadat het project vol is vragen we een beschikking bij de Belastingdienst aan voor het mogen toepassen van de belastingkorting op de opgewekte stroom. Als je nog geen klant bent bij Eneco regelen we je overstap nadat de beschikking ontvangen is.
  • En dan gaan we over tot de daadwerkelijke installatie van de panelen. 
  • Ongeveer drie maanden nadat de ZonneHub uitverkocht is, begin je met jouw zonnestroom opwekken.

 • Wat zijn de financiële voordelen?

  • Je betaalt 15 jaar lang geen energiebelasting over de stroom die je met deze panelen opwekt. De overheid garandeert deze vrijstelling van energiebelasting. Fijn, want die garantie heb je niet als je opwekt op je eigen dak.
  • Een zonnepaneel kost € 268. Je hoeft over dit bedrag geen BTW te betalen. Alle gezamenlijke kosten voor de installatie, de aansluiting, en de omvormer zitten hier al in. Je hebt op de panelen de fabrieksgarantie. Over je opwek kunnen we je geen garanties geven, omdat het lastig te voorspellen is hoe vaak de zon schijnt.
  • Met het opwekken van je eigen stroom verlaag je direct je energierekening met € 31 per paneel per jaar.  Je bespaart omdat je zowel geen elektriciteitskosten als belastingen betaalt.
  • Je verwachte rendement is ca. 7,2%, je verwachte terugverdientijd is rond de 8,9 jaar.
  • Je kunt tot 85% van je jaarverbruik en maximaal 10.000 kWh aan zonnepanelen kopen. Je ontvangt namelijk alleen belastingkorting over de stroom die je opwekt voor je eigen verbruik. Een gemiddeld huishouden verbruikt 3.500 kWh, en kan dan met 13 à 14 panelen meedoen.
   Houd bij de keuze voor het aantal panelen ook rekening met toekomstige veranderingen in je energieverbruik. Naast een daling kan dit natuurlijk ook een stijging zijn, bijvoorbeeld als je binnenkort van plan bent elektrisch te gaan rijden
  • De bijdrage voor beheer van deze ZonneHub en alle panelen is vastgesteld op € 10,59 per paneel, per jaar. Hier is zoveel mogelijk rekening gehouden met te verwachten kosten.  Mochten de beheerkosten onvoorzien toch wijzigen, kan de contributie jaarlijks opnieuw worden bepaald. In beheerkosten zitten de kosten voor:
   • Jaarlijkse schoonmaak en onderhoud
   • Verzekering
   • Inleg voor de omvormer die uiterlijk elke 12 jaar vervangen moet worden
   • Administratiekosten van de ‘ZonneHub-coöperatie’
   • Dakvergoeding voor de gemeente

  In alle berekeningen is rekening gehouden met de eenmalige aanschafkosten, de dakvergoeding, het huidige variabele stroomtarief bij Eneco en de verwachte contributie.

 • Wat is de rol van Eneco?

  ZonneHub is een initiatief van Eneco, en wil het mensen zo makkelijk mogelijk maken om zelf zonnestroom te kunnen opwekken op een ander dak. Zodat jij wel de lusten hebt, maar niet de lasten. Er komt namelijk nogal wat bij kijken…

  De Eneco Groep verzorgt installatie en onderhoud van de zonnepanelen, verzekering, administratie, afspraken met de dakeigenaar en regelt dat je lid wordt van de ZonneHub coöperatie. Dit laatste is namelijk een eis om van de belastingvrijstelling te kunnen profiteren. Voor al deze beheerskosten vragen we een jaarlijkse contributie per paneel. Hierin zijn ook de reserveringskosten voor een nieuwe omvormer (aan te schaffen na circa 12 jaar) meegenomen.

  Ook zorgen we dat je energienota direct verlaagd wordt door de belastingvrijstelling samen met je afgenomen energie te verrekenen. Hiervoor dien je stroomklant te zijn bij Eneco, in ieder geval voor het eerste jaar, zodat we dit voor alle deelnemers op dezelfde manier kunnen doen. Ben je nog geen stroomklant? Geen zorgen, een overstap is zo geregeld.

 • Wat gebeurt er als ik ga verhuizen?

  Je ontvangt 15 jaar lang een vrijstelling op je energiebelasting. Dat maakt zonnepanelen financieel pas écht aantrekkelijk. Als je verhuist binnen de postcodes die meedoen aan de ZonneHub in Goedereede, is er niets aan de hand. Je blijft dan profiteren van de belastingvrijstelling.

  Wanneer je binnen 15 jaar naar een huis buiten deze postcodes verhuist, is het op dit moment zo dat je recht op vrijstelling van energiebelasting vervalt. Het is dan slimmer om je panelen te verkopen. Er geldt wel een afschrijving: de waarde van je paneel daalt als het paneel ouder wordt. Verkopen kan aan andere deelnemers die de extra panelen of aan nieuwe deelnemers. Kun je niemand vinden? Dan kopen we de panelen van je terug. Omdat de belastingvrijstelling niet geldt voor ons, is die waarde waarschijnlijk lager dan wanneer je je paneel aan een deelnemer verkoopt.

  Geen zorgen. Wij helpen je graag bij het vinden van een koper. Geef je verhuizing door via zonnehub@eneco.com.

 • Hoe lang wordt het dak beschikbaar gesteld voor de zonnepanelen?

  De Gemeente Goeree-Overflakkee is de eigenaar van het dak en stelt het dak voor 20 jaar ter beschikking.

  Eerder is een looptijd van 15 jaar gecommuniceerd, met intentie tot verlenging tot 20 jaar. Op verzoek van diverse geïnteresseerden heeft de Gemeente ons in de week van 10 juli laten weten dat zij aan de behoefte van een langere, gegarandeerde looptijd van 20 jaar tegemoet komt.

   

 • Hoe zit het met de verzekering?

  In de jaarlijkse beheerkosten per paneel is ook een verzekeringspremie meegenomen. De zonnepanelen installatie is onder andere verzekerd tegen brand, natuurkrachten zoals hagel, storm en blikseminslag en tegen vandalisme.  Bij schade worden de herstelkosten vergoed die gemaakt moeten worden om de installatie weer in bedrijfsvaardige toestand te krijgen. Een uitgebreide opsomming van de verzekering vind je tevens in het Informatie Document.

 • Wat is het (financiële) verschil met zonnepanelen op mijn eigen dak?

  ZonneHub maakt zonnepanelen mogelijk voor iedereen die dit niet op eigen dak wil of kan. Voor ZonneHub maken we gebruik van de zogeheten ‘postcoderoosregeling’, waarbij je net als bij zonnepanelen op je eigen dak, vrijstelling van energiebelasting krijgt. De overheid garandeert deze belastingkorting voor 15 jaar. Dit in tegenstelling tot de salderingsregeling voor mensen met zonnepanelen op hun eigen dak (geldt tot 2023).

  Of het onderaan de streep financieel gunstiger is dan panelen op eigen dak, is lastig voor te rekenen:

  Eenmalige aanschafkosten:
  Enerzijds heb je bij ZonneHub het schaalvoordeel bij de aanschaf van zonnepanelen en installatie. Het maakt daarbij niet uit of je met 1 of 14 panelen mee doet. Anderzijds heb je bij ZonneHub te maken met meerkosten zoals die van een speciale netaansluiting.

  Service & Onderhoudkosten:
  Voor ZonneHub betaal je kosten voor dakhuur en de administratie van de coöperatie, die je niet hebt bij zonnepanelen op een eigen dak. Tegelijkertijd zijn de bedragen van verzekering, onderhoud, en reservering nieuwe omvormer (na 12 jr) inbegrepen, waarmee vaak geen rekening mee gehouden wordt bij zonnepanelen op eigen dak.

  Verder gaat ZonneHub in haar berekening uit van gelijkblijvende stroomprijzen. Indien men uitgaat van stijgende stroomprijzen, is het effect op de terugverdientijd en rendement namelijk nog veel beter: het is, om een juiste vergelijking te kunnen maken, dus belangrijk op te letten of, en zo ja, met welke stijgende stroomprijzen er wordt gerekend voor zonnepanelen op het eigen dak.

  Los van de financiële vergelijking, kies je bij ZonneHub ook voor ontzorging, gemak en kwaliteit. En biedt het een oplossing als je zelf geen zonnepanelen op je eigen dak kunt of wilt (laten) leggen.

 • Hoe weet ik voor hoeveel panelen ik maximaal kan mee doen?

  De besparing op je energierekening die je krijgt door mee te doen aan ZonneHub bestaat naast het ‘kosteloos’ opwekken van energie, voornamelijk uit de vrijstelling die je krijgt op de energiebelasting. Je krijgt deze belastingkorting echter alleen voor de stroom die je opwekt voor je eigen verbruik. Als je meer opwekt, dan je verbruikt krijg je dus geen belastingkorting en is de investering in zonnepanelen niet rendabel.

  Met het oog op een dalend toekomstig energieverbruik (bijvoorbeeld door aanschaf van energiezuinigere huishoudelijke apparaten) adviseren wij maximaal het equivalent van  85% van je stroomverbruik op te wekken met je, in het kader van ZonneHub aan te schaffen zonnepanelen. 

  Hierbij een voorbeeld:

  Een gemiddeld huishouden verbruikt 3500 kWh per jaar. Een zonnepaneel wekt 230 kWh per jaar op.

  85% van het verbruik is 2900 kWh. Ons advies zou dan zijn om voor maximaal 13 panelen mee te doen.

  Uiteraard kunnen ook andere factoren invloed hebben op je energieverbruik zoals een verandering in je gezinssamenstelling (bijvoorbeeld kinderen die uit huis gaan) of de voorgenomen aanschaf van een elektrische auto. 

  Wil je persoonlijk advies? Bel of mail gerust met onze klantenservice! Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 18:00 op 010-8906945. Of stuur een email naar zonnehub@eneco.com 

Heb je nog vragen?

zonnehub@eneco.com

010-8906945

Bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 18.00 uur.